Kaszę gryczaną ugotować, a po ostygnięciu zblendować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić w garnku, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, pod koniec dodać pastę waniliową. Następnie do masy stopniowo wlewać wystudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Potem kolejno, partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dalej miksować. Na koniec dodać zblendowaną kaszę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia). Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia.
Instagram: monikastromkie_dietetyk