Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec

Mocno czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej) 
  • filiżanka owoców jagodowych (porzeczki, jeżyny, borówki itp.)
  • 4 jajka 
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 150 g masła min. 82%
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 150 g mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Wykonanie

Kaszę gryczaną ugotować, a po ostygnięciu zblendować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić w garnku, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, pod koniec dodać pastę waniliową. Następnie do masy stopniowo wlewać wystudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Potem kolejno, partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dalej miksować. Na koniec dodać zblendowaną kaszę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia). Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia.

Instagram: monikastromkie_dietetyk