Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka, a następnie kroimy go na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię. Dodajemy do niego starte na tarce pieczarki, wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy.
Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i szpinak oraz pomidory z puszki. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy i przyprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną natką i przekładamy do miski.
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do warzyw.
Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i faszerujemy kaszą z warzywami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Wkładamy nasze cukinie na 20-30 minut (ich stopień miękkości wybierzcie sami, piecząc je krócej lub dłużej). Pod koniec pieczenia posypujemy cukinię serem żółtym i jeszcze chwilkę pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż ser się rozpuści.