Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną i warzywami

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 6 małych cukinii
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 garście szpinaku
  • pęczek botwinki
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 g startego żółtego sera
  • 300 g pieczarek

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka, a następnie kroimy go na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię. Dodajemy do niego starte na tarce pieczarki, wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy.

Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i szpinak oraz pomidory z puszki. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy i przyprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną natką i przekładamy do miski.

Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do warzyw.

Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i faszerujemy kaszą z warzywami.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Wkładamy nasze cukinie na 20-30 minut (ich stopień miękkości wybierzcie sami, piecząc je krócej lub dłużej). Pod koniec pieczenia posypujemy cukinię serem żółtym i jeszcze chwilkę pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż ser się rozpuści.