Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną i pesto z liści rzodkiewki

Autor: Czosnek w pomidorach

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 mniejsze pęczki rzodkiewki bądź jeden duży
  • 200 g kaszy jęczmiennej Mazurskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz biały mielony do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego dużego bądź dwóch małych pęczków rzodkiewki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Autor: Czosnek w pomidorach

Wykonanie

Kaszę przepłucz zimną wodą. Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni.

W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, dobrze, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18% i dokładnie wymieszaj.

Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

Ps. Tak jak w krupniku, kasza będzie pęczniała i zupa będzie stawała się co raz gęstsza, dlatego najlepiej zjeść ją szybko 😉