Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Gryczane gofry z czekoladą i malinami

Autor: Żaneta Hajnowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 6-8 gofrów)

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g posiekanej czekolady
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • do podania: wiórki czekoladowe, maliny, cukier puder

Autor: Żaneta Hajnowska

Wykonanie

  1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia.
  2. Następnego dnia płuczemy kaszę, przekładamy do malaksera. Dodajemy banana, mleko i miód. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
  3. Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy, każdą partię ok. 5 minut.
  4. Podajemy ze świeżym malinami, posypane cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi