Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sałatka z kaszą pęczak, jajkiem i tuńczykiem

Autor: Tysia gotuje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

Sałatka:

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • 100 g rukoli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub innej ulubionej zieleniny

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta pieprzu i soli

Autor: Tysia gotuje

Wykonanie

Do garnka wlej 2,5 szklanki zimnej wody, zagotuj. Kaszę opłucz, wrzuć na wrzątek, dodaj solidną szczyptę soli i zagotuj. Po zagotowaniu pozostaw pod przykryciem jeszcze 15 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki, tuńczyka odsącz z zalewy, paprykę posiekaj w paseczki, a cebulę w piórka.

Z podanych składników przygotuj dressing, mieszając je ze sobą.

Kaszę wymieszaj z połową sosu, wyłóż na talerze. Ułóż na niej rukolę, paprykę, cebulę, tuńczyka i jajka. Całość polej pozostałym sosem, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp szczypiorkiem. Smacznego 🙂