Ugotuj kaszę jaglaną. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.
Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.
Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, ułóż na całej powierzchni truskawki, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.