Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami

Autor: Nasza kasza

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Nasza Kasza”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 szt. jaj kurzych surowych
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 g aromatu waniliowego
  • 100g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka masła extra

Autor: Nasza kasza

Wykonanie

Ugotuj kaszę jaglaną. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.

Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.

Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.

Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, ułóż na całej powierzchni truskawki, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.