Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Zupa jęczmienna z cukinią

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100g (pół szklanki) kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 cukinie
  • 2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół pęczka pietruszki

Autor: Dorota

Wykonanie

Pora myjemy, siekamy i szklimy na maśle z olejem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażamy minutę. Warzywa zalewamy wodą (ok. 1,5l), dodajemy kaszę, przyprawy i gotujemy 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w zapałkę cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!