Pora myjemy, siekamy i szklimy na maśle z olejem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażamy minutę. Warzywa zalewamy wodą (ok. 1,5l), dodajemy kaszę, przyprawy i gotujemy 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w zapałkę cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku.
Gotuj z Dorotą
Zupa jęczmienna z cukinią
Autor: Dorota

Składniki
- 100g (pół szklanki) kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 cukinie
- 2 ziemniaki
- korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół pęczka pietruszki
Autor: Dorota
Wykonanie

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!