Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Zdrowy mix kaszy jęczmiennej z żeberkami, ogórkami małosolnymi i świeżymi ziołami z ogródka

Autor: Wielopokoleniowo

ZDROWY MIX KASZY JĘCZMIENNEJ Z ŻEBERKAMI, OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI Z OGRÓDKA

Składniki

  • ok. 1/2 kg żeberek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
  • 4 x ziele angielskie
  • 4 x liść laurowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • świeże zioła do posypania: szczypiorek, koperek i pietruszka
  • świeżo ukiszone ogórki małosolne

Autor: Wielopokoleniowo

O tym, że posiłki z kaszy jęczmiennej i gryczanej należą do zdrowych dań, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Wzbogacone świeżymi ziołami z ogródka, takimi jak szczypiorek, pietruszka i koperek, nie tylko pięknie pachną, ale i dostarczają mnóstwa witamin. Do tego kawałki świeżo uduszonych żeberek, świeżo zakiszone ogórki małosolne – i energia na cały dzień zapewniona!

Wykonanie

Żeberka solę, pieprzę i krótko przysmażam z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Następnie umieszczam je do garnka, zalewam wodą do ich przykrycia, dodaję liście laurowe i ziele angielskie.
Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec posypuję obficie majerankiem, jeszcze raz dodaję sól i pieprz do smaku, całość zagęszczam 2 łyżkami mąki pszennej.

Kaszę gryczaną i jęczmienną przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka z dwukrotnie większą ilością wody. Dodaję 1 łyżeczkę soli i gotuję przez 15 minut, czasami mieszając. Po tym czasie gaszę ogień, przykrywam i odstawiam na ok. 5-7 minut. W tym czasie kasza przyjemnie dojdzie  i smaki połączą się ze sobą.

Połączone kasze wykładam na talerz, polewam sosem, posypuję obficie świeżymi ziołami zebranymi prosto z ogródka, obok kładę żeberka i ogórki małosolne. Zajadam ze smakiem 😉