Żeberka solę, pieprzę i krótko przysmażam z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Następnie umieszczam je do garnka, zalewam wodą do ich przykrycia, dodaję liście laurowe i ziele angielskie.
Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec posypuję obficie majerankiem, jeszcze raz dodaję sól i pieprz do smaku, całość zagęszczam 2 łyżkami mąki pszennej.
Kaszę gryczaną i jęczmienną przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka z dwukrotnie większą ilością wody. Dodaję 1 łyżeczkę soli i gotuję przez 15 minut, czasami mieszając. Po tym czasie gaszę ogień, przykrywam i odstawiam na ok. 5-7 minut. W tym czasie kasza przyjemnie dojdzie i smaki połączą się ze sobą.
Połączone kasze wykładam na talerz, polewam sosem, posypuję obficie świeżymi ziołami zebranymi prosto z ogródka, obok kładę żeberka i ogórki małosolne. Zajadam ze smakiem 😉