Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Pojedynki

    Kasza gryczana z pieczarkami, groszkiem cukrowym i natką pietruszki

    Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

    Składniki

    Składniki sałatka:

    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 1 łyżeczka masła
    • Kilka sztuk pieczarek
    • 1/3 szklanki ciętej pietruszki
    • 200 g groszku cukrowego
    • Sól i pieprz

    Składniki pesto:

    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżeczki słonecznika
    • 2 łyżeczki oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • Sól i pieprz

    Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

    Wykonanie

    Przygotuj pesto!

    • Do blendera wrzuć i połącz ze sobą wszystkie składniki potrzebne do pesto, oprócz oliwy i pomieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj oliwę i przez moment jeszcze blenduj.

    Przygotuj sałatkę!

    • Kaszę gryczaną wraz z łyżeczką masła ugotuj w osolonej wodzie.
    • Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 10-15 minut smaż pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mogą to być bardzo malutkie kawałki, lub takie, jakie lubisz najbardziej 😊
    • Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 5 minut smaż groszek cukrowy, dopraw solą do smaku.
    • W dużym naczyniu połącz kaszę gryczaną, pieczarki, natkę pietruszki oraz groszek.

    Połącz!

    • Na talerzu delikatnie rozsmaruj odrobinę pesto pietruszkowego a następnie obok ułóż przygotowaną sałatkę.
    • Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno.
    • Smacznego!