Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Pojedynki

    Kasza pęczak z kurczakiem i warzywami

    Autor: Jaśkowe Klimaty

    Składniki

    • 200 kaszy pęczak ( ewentualnie 2 saszetki po 100 gram)
    • 1 pierś z kurczaka
    • 4 marchewki ewentualnie inne warzywa sezonowe
    • 1/2brokuła – dla koloru
    • ½ słoika suszonych pomidorów, oliwkę można wykorzystać do podsmażenia warzyw
    • 2 cebule dymki z zieloną częścią lub szalotki
    • 100 g groszek zielony świeży bądź konserwowy według uznania
    • 1 por
    • Ziarna słonecznika (prażone) 150 gram,
    • Świeże zioła, ja dodaje tymianek, majeranek (sezonowe) ewentualnie suszone
    • Sól, pieprz do smaku

    Autor: Jaśkowe Klimaty

    Wykonanie

    Kaszę jęczmienną pęczak ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa pokroić w drobną kostkę i całość podsmażyć do miękkości. Cebulę drobno posiekać, następnie zeszklić cebulę na łyżce oliwy, po czym dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać kaszę pęczak, dodać kilka łyżek wody i całość delikatnie wymieszać. Postawić na ogniu i chwilę dusić by smaki się połączyły, a kasza zrobiła się miękka. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w plasterki pora i pokrojone suszone pomidory z odrobina oliwy z pomidorów. Całość doprawić do smaku wedle uznania (sol, pieprz, świeże zioła u mnie tymianek). Ziarenka słonecznika wysypać na rozgrzaną patelnię, kiedy się trochę podprażą, ( nie prażyć zbyt długo, bo nabiorą gorzkiego posmaku). Następnie dodać pokrojonego kurczaka i wymieszać z przygotowaną kaszą z warzywami. Brokuła podgotować w lekko osolonej wodzie, wymieszać z kaszą tuż przed podaniem tak by się nie rozpadł.