Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem mielonym

Autor: Asia od Kuchni

CUKINIA FASZEROWANA KASZA JĘCZMIENNĄ I MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 3 większe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 250 ml wody
  • 250g sera żółtego, startego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki lubczyku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Autor: Asia od Kuchni

Wykonanie

Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Najpierw zagotowuję 250 ml wody i solę płaską łyżeczką soli. Do gotującej wody wsypuję kaszę, po chwili mieszam i na małym ogniu gotuję pod przykryciem, ale z lekko uchyloną pokrywką. Kiedy już cała woda odparuje sprawdzam czy kasza jest gotowa, przykrywam zupełnie pokrywką i na wyłączonym gazie zostawiam około 2 minuty.

Cukinie kroję na pół wzdłuż i delikatnie wydrążamy środek przy pomocy noża i łyżki.

Piekarnik rozgrzewam do 200°C.

Cebulę siekam i smażę na oleju na złoty kolor, dodaję  posiekany czosnek i zaraz poszatkowane wnętrze cukinii, solę. Smażę kilka minut i odstawiam na bok. Na patelnię dodaję więcej tłuszczu i smażę mięso na dużym ogniu, rozdrabniając. Dodaję lubczyk i majeranek. Przekładam do warzyw, dodaję ugotowaną kaszę i mieszam. Ścieram ser i dodaję połowę do farszu, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie lekko solę cukinie przed nałożeniem farszu. Nadziewam cukinie, przykrywam folią i  zapiekam około 35 minut. Po tym czasie posypuję cukinie resztą sera, piekarnik i zapiekam jeszcze 5 minut.

Smacznego!