Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem i kaszą kuskus

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 5 łyżek suchej kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki oregano
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekanym miąższem, wyciętym ze środka bakłażanów, zeszklij na oleju.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego jajko, przecier pomidorowy, kaszę (nieugotowaną), zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wyróc na gładką masę.

Farszem napełnił bakłażany. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 40 min. w 180st.