Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem i kaszą kuskus

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 5 łyżek suchej kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki oregano
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekanym miąższem, wyciętym ze środka bakłażanów, zeszklij na oleju.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego jajko, przecier pomidorowy, kaszę (nieugotowaną), zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wyróc na gładką masę.

Farszem napełnił bakłażany. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 40 min. w 180st.