Cebulę szklimy na oleju. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanymi ziołami, przyprawami, kaszą gryczaną, zeszkloną cebulką i pomidorami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy warstwy cukinii przekładając je warstwami mięsa. Zapiekamy 45 min w 200st.
Gotuj z Dorotą
Zapiekanka z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i cukinią
Autor: Dorota
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku – opcjonalnie
- opakowanie liści szpinaku, pomidorki koktajlowe – do podania
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!