Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Ciasto murzynek z truskawkami i kaszą jaglaną

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1,5 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki kakao
    • łyżeczka aromatu migdałowego
    • 3 jajka
    • łyżka octu
    • 1/3 szklanki wody
    • truskawki
    • cukier puder

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej.

    Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla-mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, kaszę, aromat, ocet i wodę. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.

    Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (np. 30x25cm). Truskawki myjemy, osuszamy, obrywamy szypułki. Większe kroimy na pół i układamy na cieście. Pieczemy ok. 60 min. w 180 st (do suchego patyczka).

    Posypujemy cukrem pudrem.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!