Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Ciasto murzynek z truskawkami i kaszą jaglaną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 3 jajka
  • łyżka octu
  • 1/3 szklanki wody
  • truskawki
  • cukier puder

Autor: Dorota

Wykonanie

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej.

Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla-mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, kaszę, aromat, ocet i wodę. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (np. 30x25cm). Truskawki myjemy, osuszamy, obrywamy szypułki. Większe kroimy na pół i układamy na cieście. Pieczemy ok. 60 min. w 180 st (do suchego patyczka).

Posypujemy cukrem pudrem.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!