Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 120 g białej mąki orkiszowej, typ 750
  • 120 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału/razowej, typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 220 ml mleka roślinnego (orzechowego, owsianego)
  • 100-150 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

Autor: Dorota

Wykonanie

Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. W dużej misce mieszamy olej z mlekiem roślinnym. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę, kaszę, cukier oraz skórkę startą z cytryny.

Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy jagody. Mieszamy wszystko.

Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy 25-30 min w 180st, do suchego patyczka.

Wyciśnięty sok z cytryny podgrzewamy z cukrem trzcinowym do momentu aż ten rozpuści się – polewą skrapiamy jeszcze ciepłe babeczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!