Bezapelacyjnie sójki są wizytówką środkowego i wschodniego Mazowsza. Do dziś są wypiekane w powiecie mińskim oraz na Polesiu Mazowieckim i Urzeczu. Czym są sójki? To spore pieczone pierogi z ciasta pierogowego, chlebowego lub drożdżowego. Farsz przeróżny i zależy od regionu. Te wypiekane na Urzeczu najczęściej są drożdżowe z farszem z kaszy jaglanej i marchwi lub kaszy jaglanej z gotowym burakiem cukrowym. Charakterystyczny jest grzebyk sójki, który ma przypominać ten koguci. Prezentowane na festynach i festiwalach smaku. Do dziś wypiekane w wiejskich domach Urzecza.
Farsz:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka. Wlać wodę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut od momentu wrzenia. Odstawić do wystudzenia
– buraka obrać i gotować w wodzie przez około 2 godziny (niewykorzystaną ilość można zamrozić i użyć do kolejnych sójek). Wystudzić i zmiksować blenderem
– połączyć kaszę z burakiem. Dodać cynamon i rodzynki
Ciasto:
– do miski włożyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz wlać ciepły napój roślinny. Wymieszać do rozpuszczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– do zaczynu dodać resztę mąki oraz sok z gotowania buraków
– zagniatać ciasto przez około 10 minut, a następnie dodać olej i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę pod przykryciem
Sójki:
– ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około ½ cm. Wycinać krążki o średnicy około 8 cm
– nakładać farsz. Sklejać jak pierogi, a następnie ułożyć na stolnicy sklejeniem do góry i lekko spłaszczyć (sójki będą pieczone w tej formie, a nie leżące na boku). Następnie zrobić palcami charakterystyczny grzebyk na sklejeniu
– sójki układać w odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie posmarować napojem roślinnym
– piec około 25 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka