Połowę szklanki kaszy pęczak wsyp na sito, dokładnie wypłucz pod kranem. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli oraz łyżkę oleju, zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć kaszę i pod przykryciem gotuj 20 minut. Po ugotowaniu pozostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 15-20 minut, aby wchłonęła nadmiar wody i była dobrze ugotowana na sypko.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm, dopraw solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Rozgrzej mocno teflonową patelnię i bez dodatku żadnego tłuszczu upraż przez kilka minut ziarna słonecznika. Często je mieszaj, aby się nie przypaliły, następnie przełóż na talerz. Teraz na patelnię dodaj kilka łyżek oleju, na rozgrzany przełóż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż krotko do zeszklenia. Kolejno dodaj pierś z kurczaka, smaż na niewielki ogniu kilka minut, aż mięso straci swoją surowość i przyrumieni się.
Teraz dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz umyty i osuszony szpinak, podlej wszystko ok. 1/3 szklanki wody lub bulionu. W kolejnym kroku dorzuć ugotowaną na sypko kaszę pęczak i dodaj wszystkie przyprawy: kurkumę, czerwoną słodką paprykę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj warzywa z kaszą, jeżeli uznasz, że jest potrzeba dodaj jeszcze trochę płynu lub kilka łyżek oliwy z oliwek, dopraw także finalnie danie pod swój smak.
Danie przełóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki, pestkami słonecznika, pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi oliwkami. Podawaj na ciepło, smacznego 🙂