Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy wszystko i podajemy.
Gotuj z Dorotą
Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami
Autor: Dorota
Składniki
- 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 serek wiejski
- 0,25 kg truskawek
- 1 gruszka lub jabłko
- pół puszki brzoskwiń w syropie
- 25 g rodzynek
- 25 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 25 g ziarna słonecznika
- 1 łyżka miodu
- kilka listków świeżej melisy lub mięty
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!