Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sakiewki z kaszą gryczaną i wątróbką

Autor: Lubie Kasze

To świetny pomysł na smaczny i tani posiłek. Sakiewki świetnie smakują zarówno na ciepło z dodatkiem barszczu czerwonego lub zupy pieczarkowej jak i na zimno z lekkim jogurtowym sosem. Kasza gryczana świetnie smakuje w aromatycznym ziołowym farszu. Celowo wybrałam prażone ziarna o ciemniejszej barwie i intensywniejszym smaku. Oprócz smaku kaszy gryczanej zawdzięczamy jej przede wszystkim dużą ilość białka potrzebnego nam w prawidłowym rozwoju, a dzięki zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny, jest idealnym składnikiem posiłków osób chorych na cukrzycę.

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki ciasto:

  • 0,75 kg mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli

Składniki farsz:

  • 200 gram prażonej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 mała zielona papryczka chilli
  • pęczek świeżych ziół (bazylia, oregano, pietruszka)
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Pozostałe składanki:

  • jajko do posmarowania

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Do miski wysypujemy mąkę z dodatkiem drożdży, cukru oraz soli. W drugiej misce łączymy wodę, mleko oraz olej. Do suchych składników dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto przez ok 12 minut.

Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej na którym przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę przesmażamy i podlewamy bulionem, gotujemy kaszę podlewając co jakiś czas bulionem gdy ten odparuje. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę wątróbkę z dodatkiem posiekanych ziół i przypraw.

Pod koniec smażenia dodajemy do kaszy wątróbkę, doprawiamy musztardą oraz tartym parmezanem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i dzielimy na placki. Każdy z nich rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy łyżkę farszu.

Zlepiamy najpierw rogi ciasta a następnie wzdłuż powstałych brzegów. Powstałe sakiewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do  190 stopni przez ok 20 minut.

Smacznego 🙂


Przepis blogerki Appetite for life