Do miski wysypujemy mąkę z dodatkiem drożdży, cukru oraz soli. W drugiej misce łączymy wodę, mleko oraz olej. Do suchych składników dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto przez ok 12 minut.
Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej na którym przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę przesmażamy i podlewamy bulionem, gotujemy kaszę podlewając co jakiś czas bulionem gdy ten odparuje. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę wątróbkę z dodatkiem posiekanych ziół i przypraw.
Pod koniec smażenia dodajemy do kaszy wątróbkę, doprawiamy musztardą oraz tartym parmezanem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i dzielimy na placki. Każdy z nich rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy łyżkę farszu.
Zlepiamy najpierw rogi ciasta a następnie wzdłuż powstałych brzegów. Powstałe sakiewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut.
Smacznego 🙂
Przepis blogerki Appetite for life