Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

Autor: Lubie Kasze

Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 garści świeżych lub mrożonych jagód
  • kilka listków świeżej bazylii i mięty
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Kaszę jaglaną przelewamy na gęstym sicie wrzątkiem. Podprażamy ją w suchym garnku  i gotujemy pod przykryciem w wodzie w proporcji 1:2. Potraw to około 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy lekko rozmrożone i oczyszczone jagody, listki bazylii i mięty. Wsypujemy kaszę jaglaną, kakao, cukier brązowy i miód. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy na zdrowie!


Przepis Nataszy, autorki bloga Sajkofankasmaku