Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Naleśniki nadziewane kaszą gryczaną

Autor: Lubie Kasze

Kasza gryczana, a więc bohaterka główna dzisiejszego  dania to wymagająca partnerka. Ma zdecydowany smak, którego nie można pomylić z niczym innym. Intensywna, wyjątkowo charakterystyczna i jeżeli dobrze przygotowana po prostu pyszna. Wyjątkowo bogata w naturalne białka i podobnie jak rośliny strączkowe może w posiłkach zastępować porcję mięsa, a więc być alternatywą dla wegetarian. Osoby na diecie bezglutenowej również mogą z powodzeniem po nią sięgać. W Polsce przyjęło się głównie podawać ją jako dodatek do sosu własnego i zrazów bądź gulaszu i tyle, a jest przecież w niej o wiele więcej potencjału.

Poziom trudności:

Średni

Czas przygotowania:

Ok. 60 minut

Kasza w diecie dzieci

Składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka startego majeranku
  • Olej do smażenia

NADZIENIE:

  • Pół szklanki kaszy gryczanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g serka feta
  • Świeżo zmielony pieprz, sól i odrobina kolendry
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • Olej do smażenia

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

CIASTO NALEŚNIKOWE:

Wszystkie składniki ciasta dobrze ze sobą zmiksowałam.  Powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki kremówki i łatwo rozprowadzać się po patelni.

Patelnię rozgrzałam, po czym posmarowałam olejem. Nadmiar tłuszczu zlewałam do kubeczka, a na patelnię wylewałam odrobinę ciasta i przechylałam tak, aby rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśnika smażyłam do czasu, aż całe ciasto się zestaliło, po czym na chwilę przewracałam na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładałam na talerzyk tak, aby placki nawzajem utrzymywały swoją temperaturę do czasu, aż usmażę wszystkie.

NADZIENIE:

W na patelni rozgrzałam nieco oleju i usmażyłam na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy miała już złoty kolor dodałam kaszę i chwilę smażyłam razem. Do uprażonej kaszy dodałam szklankę wody i przykryłam. Pozostawiłam na małym gazie do czasu, aż kasza w pełni wchłonęła wodę. Następnie dodałam jeszcze pokruszony ser i dobrze wymieszałam. Natkę pietruszki umyłam dokładnie i posiekałam drobno. Nadzienie doprawiłam jeszcze przyprawami i zdjęłam z gazu. Dodałam jeszcze natkę pietruszki i nadzienie było gotowe.

CAŁOŚĆ:

Naleśniki  zwijałam w ruloniki, napełniałam farszem i podawałam póki ciepłe, ale świetnie smakują też podsmażone na masełku do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Polecam też podanie z surówką ze świeżych warzyw. SMACZNEGO.


Przepis Iwony, autroki bloga BloGotowanie z pasją