Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej z kurkami

Autor: Lubie Kasze

Kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika, jest bogata również w fitozwiązki które obniżają poziom cholesterolu. Dzięki swemu delikatnemu lecz charakterystycznemu smakowi, idealnie łączy się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Moja propozycja to jesienna kompozycja sezonowych smaków – kasza w towarzystwie grzybów idealnie uzupełniona smakiem dyni oraz aromatycznych przypraw i ziół.

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki puree z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

Składniki farsz:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • ½ dymki
  • 40 g świeżych kurek
  • łyżka masła
  • 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka
  • świeża kolendra
  • olej
  • sól, pieprz

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do jej zeszklenia. Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista. Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka). Na drugiej patelni smażymy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser i posiekaną natkę kolendry. Mąkę przesiewamy do miski z przyprawami. Jajka łączymy z mlekiem, puree z pieczonej dyni oraz olejem.

Dodajemy mokre składniki do suchych i ubijamy do powstania jednolitego ciasta. Na patelni rozprowadzamy olej i wylewamy dużą porcję ciasta, gdy się podpiecze układamy na środku porcję farszu i delikatnie składamy na pół. Tak powstałe naleśniki zapiekamy przez 10 minut w piecyku rozgrzanym do 160 stopni.

Smacznego 🙂


Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life