Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Placuszki z fasoli z kapustą kiszoną

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Kasza manna – 6 łyżek
  • Fasola konserwowa – 400g
  • Kiszona kapusta – 200g
  • Jaja – 2 szt.
  • Cebula szalotka – 2 szt. 
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Sól
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Kminek – 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy – do smażenia
  • Śmietana 18% – 4 łyżki
  • Natka pietruszki – 0,5 pęczka

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Na Podkarpaciu można znaleźć zlepek różnych kultur. To istny kulinarny tygiel. Ale prym tutaj wiedzie fasola. Wytwarza się z niej rozmaite smarowidła, placki, a nawet serniki. Ale hitem są placuszki z fasoli z kapustą kiszoną. To idealne danie energetyczne z fasoli.

Wykonanie:

Zmielić fasolę i dodać do niej podsmażoną pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodać kaszę mannę, posiekaną kiszoną kapustę, jogurt naturalny, jaja oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.