Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

– 100 g kaszy kukurydzianej (nie polenty)
– 500 ml wody
– ½ kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Antonówka)
– 200 g mąki pszennej uniwersalnej
– 125 napoju owsianego
– 2 łyżki cukru
– olej do smażenia

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Regionalne przepisy z kaszą kukurydzianą są mało znane. Praktycznie możemy je spotkać na Dolnym Śląsku lub w województwie lubuskim. To na tych terenach zamieszkali między innymi potomkowie górali czadeckich i mieszkańcy Bukowiny. To właśnie bliskie sąsiedztwo Rumunii spowodowało, że tak chętnie spożywano tam potrawy z kaszy kukurydzianej. Dziś możemy je spotkać na festynach i festiwalach kulinarnych na południowo-zachodnich ziemiach Polski. Jedną z takich potraw są placki z kaszy kukurydzianej z dodatkiem tartych jabłek lub białego sera. Kaszę dodawano między innymi z powodu zwiększenia objętości masy oraz smaku. Placki są mięsiste i wspaniałe w smaku. Podawane najczęściej ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

– kaszę wsypać do garnka i wlać wodę. Gotować 5 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystudzenia
– jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać wraz z mąką i cukrem oraz napojem do kaszy. Dokładnie wymieszać
– smażyć placki na rumiano z obu stron na oleju