Kaszę owsianą przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i zalewam wodą w proporcji 1:2,5. Gotuję aż kasza wchłonie niemal całą wodę.
Morele myję, usuwam pestki i kroję na mniejsze części do miski. Można podsypać niewielką ilością cukru kokosowego, dodać ciepłą kaszę, mąkę, łyżeczkę oleju kokosowego, szczyptę soli i wymieszać całość dokładnie.
Na szerokiej patelni rozgrzewam olej rzepakowy, łyżką stołową nakładam porcję ciasta spłaszczając je delikatnie i smażę z obu stron na przyjemnie złoty kolor. Serwuję ciepłe, udekorowane czereśniami, listkami mięty i polane miodem akacjowym.
* placuszki można przygotować z innymi, sezonowymi owocami.
Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”