Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pilaw z kaszy bulgur z pomidorkami, szynką parmeńską i ziołami

Autor: MASTE

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy bulgur
  • 150 ml białego wina
  • 300 ml bulionu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • garść bazylii
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy

Przyprawy: chilli, bazylia, oregano, czosnek, sól oraz pieprz

Autor: MASTE

Wykonanie

Krok 1
Przygotowanie dodatków

  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  • Szynkę parmeńską pokrój w niewielkie kawałki, a następnie podsmaż ją na patelni, aż zrobi się lekko chrupiąca.
  • Dodaj łyżkę masła oraz dwie łyżki oliwy i podsmaż cebulę.
  • Następnie podsmaż pomidorki, aż całe się porozpadają. Pod koniec dodaj czosnek i smaż wszystko jeszcze kilka minut.

Krok 2
Przygotowanie pilawu z kaszy bulgur

  • Kaszę bulgur dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj na patelnię do pozostałych składników.
  • Dobrze wymieszaj i zalej lampką białego wina.
  • Po chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn dodawaj co jakiś czas po 100 ml bulionu i gotuj, mieszając co chwilę. Kasza potrzebuje około 10-12 minut.
  • W międzyczasie dopraw kaszę łyżeczką oregano, bazylii, czosnku granulowanego, szczyptą chilli, solą oraz pieprzem. Pamiętaj jednak, że bulion jest dość słony.
  • Na koniec posyp kaszę świeżą bazylią, skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możesz także zetrzeć na wierzch parmezan.