Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Grzybowy pasztet do smarowania z kaszy gryczanej

Autor: MASTE

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 300 ml wody lub bulionu
  • 4 -5 suszonych borowików
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: rozmaryn, tymianek, czosnek, granulowany, czosnek niedźwiedzi, cebula, sól oraz pieprz

Autor: MASTE

Wykonanie

Kaszę ugotuj do miękkości w dobrze osolonej wodzie lub w lekko rozcieńczonym bulionie. Kasza podczas gotowania powinna wchłonąć wszystkie płyny (jeśli jednak okazało się być ich za mało, należy dolać odpowiednią porcję).

Dodaj do kaszy również pokruszone borowiki.

W międzyczasie podsmaż na łyżce masła wraz z oliwą cebulę, po chwili dodaj pieczarki i na koniec czosnek.

Dopraw wszystko jedną łyżeczką rozmarynu, tymianku, czosnku granulowanego, niedźwiedziego, cebulą, solą oraz pieprzem.

Przełóż pieczarki do kaszy, dodaj 3 łyżki oliwy i zmiksuj wszystko bardzo dokładnie przy pomocy blendera ręcznego. Konsystencja powinna być gładka i lekko kleista. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty możesz dodać do niego więcej wody.

Pasztet można podawać od razu, gdy jest letni lub po schłodzeniu.

Najlepiej smakuje z podpieczonym na oliwie pieczywem i domowymi piklami.