Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kaszotto z grzybami, winem i parmezanem

Autor: MASTE

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy mazurskiej
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 100 g grzybków shimeji
  • 3 suszone grzybki
  • 1 szalotka
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • garść parmezanu

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, cebula 

Autor: MASTE

Wykonanie

Na łyżce masła wraz z oliwą podsmaż pokrojone w półplasterki brązowe pieczarki oraz grzybki shimeji w całości.

W międzyczasie dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek.

Dopraw wszystko solą, pieprzem i rozmarynem (najlepiej świeżym).

Po około 5 minutach, gdy grzybki się ładnie przyrumienią, wsyp kaszę, podlej ją winem i dobrze wymieszaj.

Dodaj łyżeczkę cebuli i tymianku oraz rozdrobione suszone grzyby.

Następnie dolej chochlę gorącego bulionu a gdy kasza wchłonie wszystko, dodaj kolejną porcję. Dość często mieszaj kaszę i gotuj ją, co chwilę dodając bulion, aż zrobi się miękka i kremowa. Jeśli bulionu jest za mało, a kasza jeszcze się nie ugotowała możesz podlać ją wodą.

Pod koniec gotowania dodaj do kaszotta drobno posiekaną pietruszkę i łyżkę masła.

Zetrzyj również sporą garść parmezanu i dobrze wszystko wymieszaj.

Potrawę podawaj skropioną oliwą z jeszcze większą ilością sera.

Rada: Polecam zmiksować suszone grzyby i stworzyć z nich puder. W ten osposób dodadzą jeszcze więcej smaku i aromatu naszym potrawom.