Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Pieróg jaglany

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Farsz:
– 200 g kaszy jaglanej
– 250 ml wody + 250 ml napoju owsianego
– 400 g naturalnego tofu
– sok z 2 dużych cytryn
– 150 g cukru
– 10 dużych listków mięty
– 150 g suszonych śliwek

Ciasto:
– 50 g świeżych drożdży
– 450 g mąki pszennej typ 550 + 1 łyżka
– 250 ml napoju owsianego + do posmarowania
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki maku

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Lubelszczyzna to region, w którym wypieka się słodkie i wytrawne placki, zwane pierogami. Najbardziej znany to pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną. Inne to: gryczak janowski, gryczok godziszowski, pieróg gryczany gałęzowski, pieróg jaglany starowiejski, rudnicki pieróg jaglany oraz kulebiak perkowicki z jagłami. Mają one najczęściej kształt dużych placków wypiekanych w blachach. Farsze z kasz z dodatkiem białego sera, mięty, miodu okryte są ciastem drożdżowym lub półkruchym. Czasami kształt jest księżycowaty, gdzie farsz zawija się jak roladę. W tym przepisie zastąpiono biały ser naturalnym tofu. Po zakwaszeniu sokiem z cytryny nabiera przyjemnego i twarogowego smaku.

– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka i wlać napój i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić do wystudzenia
– tofu zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną miętę i pokrojone w paski śliwki
– drożdże rozpuścić w ciepłym napoju z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut
– do zaczynu dodać resztę cukru i mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, a następnie dodać olej i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do dłoni
– odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę
– ponownie chwilę wyrobić i podzielić na połowę
– wałkować na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm
– nakładać farsz na powierzchnię i zwinąć jak roladę. Dokładnie skleić brzegi i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można nadać księżycowaty kształt. Z drugą częścią ciasta i farszu zrobić tak samo
– odstawić pod przykryciem na 15 minut
– wierzch posmarować napojem owsianym i posypać makiem
– piec około 30 minut w 170°C. Grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Wystudzić i pokroić