Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Pieczona szynka z dzika z lanymi kluseczkami i jeżynami

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Szynka z dzika – 1kg
  • Rozmaryn – kilka gałązek
  • Wytrawne czerwone wino – 250ml
  • Sól, pieprz
  • Jałowiec suszony – 5 szt.
  • Olej rzepakowy – 5 łyżek

Lane kluseczki:

  • Kasza jaglana – 150g
  • Mąka pszenna – 100g 
  • Jaja – 2 szt.
  • Woda – 100ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól

Sos jeżynowy:

  • Jeżyny – 100g
  • Woda – 100ml
  • Cukier – 2 łyżki
  • Czerwone wino – 100ml
  • Masło – 3 łyżki

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Ziemia lubuska jest pełna lasów, jezior, a to idealny przystanek nie tylko, żeby odpocząć i zregenerować siły, ale także zaczerpnąć ducha dobrego jedzenia. Jednym z takich przykładów są potrawy z dziczyzny. Mam na myśli tutaj pieczoną szynkę z dzika z lanymi kluseczkami i sosem z jeżyn.

Wykonanie:

Szynkę z dzika natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym jałowcem. Zalać czerwonym winem i odstawić do lodówki na 24 godziny. Zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez około 90 minut.

Lane kluseczki:

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości. Ostudzić. Zmielić. Dodać mąkę pszenną, jaja oraz wodę. Wrzucać porcje łyżką do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty i wyłowić do miseczki z masłem. 

Sos jeżynowy:

Cukier rozpuścić w rondlu i dodać jeżyny. Zalać winem i wodą. Gotować przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać bardzo zimne masło. Energicznie wymieszać, aby powstał gęsty sos.