Ziemia lubuska jest pełna lasów, jezior, a to idealny przystanek nie tylko, żeby odpocząć i zregenerować siły, ale także zaczerpnąć ducha dobrego jedzenia. Jednym z takich przykładów są potrawy z dziczyzny. Mam na myśli tutaj pieczoną szynkę z dzika z lanymi kluseczkami i sosem z jeżyn.
Wykonanie:
Szynkę z dzika natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym jałowcem. Zalać czerwonym winem i odstawić do lodówki na 24 godziny. Zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez około 90 minut.
Lane kluseczki:
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości. Ostudzić. Zmielić. Dodać mąkę pszenną, jaja oraz wodę. Wrzucać porcje łyżką do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty i wyłowić do miseczki z masłem.
Sos jeżynowy:
Cukier rozpuścić w rondlu i dodać jeżyny. Zalać winem i wodą. Gotować przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać bardzo zimne masło. Energicznie wymieszać, aby powstał gęsty sos.