Bulion zagotuj. Cebulę szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. Natkę pietruszki umyj zimną wodą, osusz i posiekaj. Kaszę przepłucz zimną wodą.
Botwinkę umyj zimną wodą. Małe buraczki obierz i pokrój na plasterki razem z łodyżkami. Liście grubo posiekaj i odłóż do innej miseczki.
W garnku rozgrzej masło kozie. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili mieszania wsyp kaszę pęczak. Wymieszaj dokładnie. Cały czas mieszaj. Wrzuć do garnka buraczki z łodyżkami botwinki oraz dodaj skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj. Wlej jedną chochlę bulionu warzywnego i cały czas mieszaj, aż kasza wchłonie wywar. Powtarzaj tę czynność, aż pęczak będzie gotowy.
Pod koniec gotowania dodaj do pęczotto liście botwinki. Po dwóch minutach mieszania zdejmij garnek z ognia. Dodaj serek kozi do smarowania oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Pęczotto podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać też kilka mikro liści groszku.
Smacznego 😉