Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kremowe kaszotto z kurczakiem i warzywami

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 1 ½ szklanki bulionu/wody
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Rozgrzej oliwę w garnku. Mięso pokrój w paski, posyp przyprawą curry i podsmaż do zrumienienia. Następnie wyjmij je z garnka, zostawiając oliwę. 

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę i marchewkę pokrój w niewielkie słupki. Przełóż warzywa do garnka i smaż około 4 minuty. Dodaj do warzyw kaszę, sól, pieprz i smaż wszystko około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Następnie zalej całość 1 szklanką bulionu lub wody, przykryj i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 20 min). Od czasu do czasu mieszaj. Po tym czasie dodaj resztę wody/bulionu, masło i mięso, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem, aż kasza ponownie wchłonie cały płyn (około 10 min). Kaszotto powinno mieć kremową konsystencję.

Instagram: ALAANTKOWEBLW

Facebook: ALAANTKOWEBLW