Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Kaszę wsyp do miski i zalej ją mlekiem. Odstaw na 15 minut, aby napęczniała. W tym czasie oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę. Do masy z kaszy dodaj żółtko, puree z dyni, jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i przyprawy, i delikatnie wszystko wymieszaj do połączenia składników.
Patelnię podsmaruj olejem i podgrzej. Wykładaj na nią grube, lecz niewielkie porcje masy i smaż placki do zrumienienia z obu stron, na małej mocy palnika, pod przykryciem.
Placki podawaj z miodem i owocami.
*Purée z dyni zrobisz, piekąc pokrojoną w ćwiartki dynię, a następnie obierając ją ze skórki i rozgniatając miąższ widelcem lub blendując. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się np. dynia hokkaido.
Instagram: ALAANTKOWEBLW
Facebook: ALAANTKOWEBLW