Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Puszyste placki z kaszy manny z dynią

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • ¾  szklanki mleka krowiego (lub napoju roślinnego)
  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki purée z dyni*
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Kaszę wsyp do miski i zalej ją mlekiem. Odstaw na 15 minut, aby napęczniała. W tym czasie oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę. Do masy z kaszy dodaj żółtko, puree z dyni, jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i przyprawy, i delikatnie wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Patelnię podsmaruj olejem i podgrzej. Wykładaj na nią grube, lecz niewielkie porcje masy i smaż placki do zrumienienia z obu stron, na małej mocy palnika, pod przykryciem. 

Placki podawaj z miodem i owocami.

*Purée z dyni zrobisz, piekąc pokrojoną w ćwiartki dynię, a następnie obierając ją ze skórki i rozgniatając miąższ widelcem lub blendując. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się np. dynia hokkaido. 

Instagram: ALAANTKOWEBLW

Facebook: ALAANTKOWEBLW