Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Jabłkowa kasza gryczana na wiosnę

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • ok. 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek cebuli młodej
  • 2 grapefruity różowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera tartego dojrzewającego, np. bursztyn, szafir czy też gouda
  • 1 pęczek koperku
  • kiełki buraka lub inne młode kiełki warzyw
  • olej

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Cebulę przesmażamy na oleju krótką chwilę. Dodajemy kaszę gryczaną niepaloną, którą można dostać już niemal w każdym sklepie. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zielonkawo-beżowym odcieniem nasion.

Kaszę smażymy razem z cebulą na wolnym ogniu, mieszając silikonową łopatką lub łyżką – metalowa niestety uszkadza strukturę ziaren kaszy. Następnie zalewamy gorącym sokiem jabłkowym. Sok dodajemy sukcesywnie do momentu, aż kasza prawie będzie miękka. Czas gotowania kaszy, w zależności od jej ilości, to ok. 20-25 minut. Na koniec dodajemy masło, ser dojrzewający i drobno pokrojony koperek, razem wszystko mieszając.

Jedno awokado zgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z grapefruita, odrobiną oleju oraz różowej soli. Od pewnego czasu trwa moda na zdrowe używanie soli, a wiadomo, że bez soli żyć i gotować się nie da. Użycie soli zdrowszej będzie na pewno lepszym rozwiązaniem. I tak do wyboru mamy himalajską sól różową, czarną cypryjską czy sól maldon, charakteryzującą się świeżym, czystym smakiem bez nuty goryczki.

Drugie awokado kroimy na ćwiartki lub rwiemy na kawałki. Rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do zimnej wody. Młode buraki, czyli botwinkę również kroimy w plasterki i – podobnie jak rzodkiewkę – umieszczamy w zimnej wodzie.

Ugotowaną kaszę podajemy z wszystkimi tymi dodatkami, tworząc ładną kompozycję.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.