Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Gryczane soczewiaki

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

– 100 g kaszy gryczanej niepalonej + 1,5 szklanki wody
– 200 g zielonej soczewicy
– 1 kg ziemniaków
– 150 g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypania blatu
– 2 cebule (około 200 g)
– 1 łyżka suszonego majeranku
– olej do smażenia
– pieprz ziołowy i sól do smaku

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Pierogi z soczewicą są znane na Lubelszczyźnie i w województwie lubuskim. Podlasie ma swoje soczewiaki. Jest ich kilka wersji. Podstawa to ciasto ziemniaczane. Smażone lub pieczone. Kształt sporych pierogów lub podłużnych kotletów. Farsz z soczewicy i smażonej cebuli, soczewica z mielonym mięsem lub soczewica z kaszą gryczaną. Ten ostatni farsz przybył na Podlasie wraz z mieszkańcami okolic Grodna po 1945 roku. Oprócz gotowanej soczewicy i kaszy, do farszu dodaje się smażoną cebulę, majeranek i pieprz ziołowy. Wersja smażona jest smaczniejsza. Soczewiaki idealnie smakują z sosem grzybowym.

– kaszę wsypać do garnka, wlać wodę. Gotować 15 minut od momentu wrzenia, pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystudzenia
– soczewicę wsypać do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Odcedzić i jeszcze ciepłą zmiksować blenderem. Odstawić do wystudzenia
– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę
– cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju
– połączyć cebulę, soczewicę, kaszę, majeranek, pieprz i sól do smaku. Wymieszać
– do ziemniaków dodać mąkę i szybko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część wałkować na grubość około 0,5 cm na blacie obsypanym mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 10 cm
– nakładać farsz, skleić i lekko spłaszczyć
– soczewiaki smażyć na oleju na rumiano z obu stron