Zetrzyj ser Cheddar na tarce o grubych oczkach.
W rondelku zagotuj wodę i posól. Powoli wsyp kaszę mannę od razu mieszaj. Po jednej minucie zdejmij z ognia i szybko dodaj starty ser, łyżeczkę masła oraz pieprz biały do smaku. Dokładnie i energicznie wymieszaj całość. Przełóż do naczynia cienko wysmarowanego masłem i odstaw do ostygnięcia. Kasza manna stężeje tak, że będzie można ją pokroić.
Z krewetek zdejmij pancerze oraz usuń układ trawienny. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Wycinaj paski używając obieraczki do warzyw. Odrzuć miękki środek z pestkami.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miseczki. Szalotkę obierz, posiekaj i dodaj do pomidorów. Posiekaj także kolendrę i dodaj do miseczki wraz z oliwą z oliwek. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Kaszę mannę pokrój na mniejsze kawałki i grilluj ze wszystkich stron na patelni grillowej bądź na grillu. Możesz też usmażyć ją na regularnej patelni.
W tym samym czasie na dwóch patelniach rozgrzej po 1 łyżce masła klarowanego. Na jedną patelnię dodaj paski cukinii, na drugą wrzuć krewetki. Do cukinii wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Mieszaj wszystko smażąc na dość wysokim ogniu przez 2 – 3 minuty.
Na talerzu połóż grillowaną kaszę mannę, porcję makaronu z cukinii oraz krewetki. Polej salsą pomidorową, odcedzając nadmiar powstałej wody.