Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę, aby sparzyć liście, które po chwili zdejmujemy i odkładamy. Z liści ścinamy zgrubiałą część – z głównego nerwu.
Kaszę jęczmienną wsypujemy do wody i dodajemy sól oraz masło. Gotujemy ją na małym ogniu, aż zrobi się miękka.
Do miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Pieczemy je 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy bez.
Gołąbki podajemy same, z chlebem lub ziemniakami. Możemy także zrobić do nich sos pomidorowy lub pieczarkowy.