Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Farszynki mazurskie z wieprzowiną z kaszą orkiszową

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Kasza orkiszowa – 150g 
  • Mąka ziemniaczana – 250g
  • Łopatka wieprzowa – 250g
  • Smalec – do smażenia
  • Jaja – 4 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Sól, pieprz
  • Masło – 1 łyżka
  • Szczypior – kilka gałązek

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Rejon zwany „zielonymi płucami” Polski to, jak sama nazwa wskazuje, rejon słynący głównie z potraw z grzybów oraz słodkowodnych ryb. W tym rejonie bardzo popularne są kasze: jęczmienna, gryczana czy nawet orkiszowa. A popularnym daniem są farszynki. To faszerowane placuszki z ziemniaków z dodatkiem wieprzowiny z kaszą orkiszową. Najlepiej podawać z dowolnym sosem śmietanowym. Niebo w gębie!

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę.

Farsz:

Kaszę orkiszową ugotować do miękkości około 25 minut. 2 jaja ugotować na twardo, wystudzić i posiekać. Łopatkę wieprzową zmielić i podsmażyć na złoty kolor. Następnie doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso wymieszać z ugotowaną kaszą owsianą, posiekanymi jajami i usmażoną cebulą. Doprawić farsz solą i pieprzem. 

Ciasto:

Do ziemniaków dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawić solą. Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto zrolować w wałek i pokroić na kawałki około 6-8 cm. Z każdej części uformować placek na dłoni i ułożyć po środku farsz. Następnie skleić ze sobą brzegi ciasta i uformować płaskie owalne kotleciki. Smażyć farszynki z obu stron na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.