Rejon zwany „zielonymi płucami” Polski to, jak sama nazwa wskazuje, rejon słynący głównie z potraw z grzybów oraz słodkowodnych ryb. W tym rejonie bardzo popularne są kasze: jęczmienna, gryczana czy nawet orkiszowa. A popularnym daniem są farszynki. To faszerowane placuszki z ziemniaków z dodatkiem wieprzowiny z kaszą orkiszową. Najlepiej podawać z dowolnym sosem śmietanowym. Niebo w gębie!
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Farsz:
Kaszę orkiszową ugotować do miękkości około 25 minut. 2 jaja ugotować na twardo, wystudzić i posiekać. Łopatkę wieprzową zmielić i podsmażyć na złoty kolor. Następnie doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso wymieszać z ugotowaną kaszą owsianą, posiekanymi jajami i usmażoną cebulą. Doprawić farsz solą i pieprzem.
Ciasto:
Do ziemniaków dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawić solą. Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto zrolować w wałek i pokroić na kawałki około 6-8 cm. Z każdej części uformować placek na dłoni i ułożyć po środku farsz. Następnie skleić ze sobą brzegi ciasta i uformować płaskie owalne kotleciki. Smażyć farszynki z obu stron na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.