Etap I:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i bardzo małą szczyptą przyprawy do piernika. Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko przy użyciu drewnianej łyżki tak, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę.
Po kilku minutach, kiedy na dnie pojawi się już biały osad, zdejmujemy garnek z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Gotową masę szprycujemy workiem cukierniczym na papier pergaminowy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, bez otwierania drzwiczek. Upieczone przekrawamy i wierzch każdego polewamy czekoladą rozpuszczona ze śmietaną.
Etap II:
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do gotującego mleka kaszę mannę i chwilę razem gotujemy do uzyskania gęstego kremu.
Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli schłodzoną masę grysikową oraz spirytus. Eklerki przekładamy kremem.