Do rondla wlej mleko, zagotuj. Na wrzące mleko wsyp kaszę, zagotuj ponownie ciągle mieszając. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. W kolejnym kroku do gorącej kaszki dodaj połamaną czekoladę oraz masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw kaszkę do przestygnięcia, następnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę (gdyby masa była zbyt gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka). Czekoladowy pudding przełóż do miseczek, pozostaw do lekkiego stężenia. W tym czasie gruszkę obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki pozbaw gniazda nasiennego, następnie pokrój na plasterki.
Patelnię mocno rozgrzej i przełóż na nią posiekane orzechy, praż przez 5 minut często mieszając, aż lekko się przyrumienią, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, połącz je z cukrem i podsmaż na tej mieszance gruszki.
Owocami udekoruj pudding, polej sosem z patelni, posyp prażonymi orzechami i posiekaną czekoladą. Tak przygotowane desery podawaj od razu po przygotowaniu, możesz je także schłodzić w lodówce pod przykryciem. Po upływie kilku godzin będą smakowały równie dobrze.