Buza to wyjątkowo oryginalny napój, który na Podlasiu pojawił się na początku XX wieku. Przybył do Białegostoku wraz z pierwszą falą emigracji Macedończyków. Napój szybko podbił podniebienia mieszkańców miasta. W 1913 roku postała pierwsza buzna, czyli miejsce, gdzie serwowano napój z fermentowanej kaszy jaglanej. Dodatkiem były rodzynki i gotowy napitek podawano z chałwą. Buzę, zwaną również bozą, wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych. Prosta w przygotowaniu w domowych warunkach. Idealna jest schłodzona w upalne dni.
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka i wlać 500 ml wody. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem
– gorącą kaszę wraz z płynem dokładnie zmiksować blenderem
– do drugiego garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier i zagotować. Dodać kaszę i ponownie całość zmiksować blenderem
– całość przelać do miski przez sito wyłożone gazą. Odstawić do wystudzenia
– gdy płyn będzie lekko ciepły, odlać szklankę płynu i rozpuścić w nim drożdże, odstawić na 20 minut. Zaczyn wlać z powrotem do garnka, dodać sok z cytryny. Wymieszać
– płyn rozlać do 3-litrowych szklanych butelek do około ¾ objętości
– do każdej butelki dodać po 40 g rodzynek. Szczelnie zamknąć butelki i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej
– po tym czasie otworzyć delikatnie butelkę (będzie się pienić), zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni