Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Bliny gryczane z kwaśną śmietaną, śledziem i serem korycińskim

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto na bliny:

  • Kasza gryczana – 100g
  • Mąka pszenna – 100g
  • Mleko – 300ml
  • Jajko – 1 szt.
  • Drożdże – 15g
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz 
  • Kwaśna śmietana – 100g
  • Filety śledziowe – 200g
  • Ser Koryciński swojski – 100g
  • Koperek – 0,5 pęczka
  • Olej rzepakowy– do smażenia 

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

W podlaskiej kuchni nikt chyba nie ma wątpliwości, że sąsiedztwo Litwy, Białorusi i Ukrainy znacząco wpłynęło na kulinarny repertuar regionu. Bazą większości podlaskich potraw są ziemniaki, sery czy kasze. Wspomniana kasza ma bardzo różne oblicza: raz gotowana na sypko, a raz potrafi być zmielona na mąkę, z której to można wyczarować np. bliny gryczane z omastą iście podlaskiego regionu – serem korycińskim.

Wykonanie:

Kaszę gryczaną zmielić na mąkę. Połowę mleka lekko podgrzać z cukrem i dodać drożdże. Następnie dodać mąkę pszenną i gryczaną, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju okrągłe placuszki. Bliny wystudzić i nałożyć na każdy łyżeczkę kwaśnej śmietany, kawałek sera korycińskiego, cząstkę śledzia i koperek.