W podlaskiej kuchni nikt chyba nie ma wątpliwości, że sąsiedztwo Litwy, Białorusi i Ukrainy znacząco wpłynęło na kulinarny repertuar regionu. Bazą większości podlaskich potraw są ziemniaki, sery czy kasze. Wspomniana kasza ma bardzo różne oblicza: raz gotowana na sypko, a raz potrafi być zmielona na mąkę, z której to można wyczarować np. bliny gryczane z omastą iście podlaskiego regionu – serem korycińskim.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zmielić na mąkę. Połowę mleka lekko podgrzać z cukrem i dodać drożdże. Następnie dodać mąkę pszenną i gryczaną, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju okrągłe placuszki. Bliny wystudzić i nałożyć na każdy łyżeczkę kwaśnej śmietany, kawałek sera korycińskiego, cząstkę śledzia i koperek.