Pora siekamy drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Do pora dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą (do 1,5l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 10 min. Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę i gotujemy 5 min....
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, dostawiamy pod przykryciem by spęczniał. Cukinię kroimy w plastry, oprószamy sola i pieprzem i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (musi pozostać jędrna), studzimy....
Jeśli używamy płatków owsianych, wsypujemy je do miski, zalewamy połową szklanki wrzątku, przykrywamy talerzem i zostawiamy do napęcznienia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kaszę owsianą lub zaparzone płatki owsiane, sól, przyprawy i olej. Zaczynamy wyrabiać ciasto...
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza...