Masło rozpuszczamy. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze kartki, każdą smarujemy masłem. Składamy po 4 sztuki. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, do gotującego mleka dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy, aż masa odpowiednio nam...
Kaszę kuskus zalewamy wrzącym, doprawionym bulionem, mieszając w trakcie jego dolewania widelcem, tak aby nie zrobiły nam się grudki, odstawiamy aby kasza wchłonęła płyn. Cebulę dymkę kroimy drobno, podobnie pomidora, kalarepkę i ogórka małosolnego. Ogórek zielony...
Etap I: Bulion domowy, który najprościej zrobić gotując włoszczyznę około 30 minut wraz z przyprawami, zagotowujemy, dodajemy mleko i czekamy aż nasza mikstura zacznie wrzeć. Do wrzątku wsypujemy kaszę mannę, mieszamy kilka razy i teraz mamy dwa rozwiązania: kasza...
Etap I: Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i bardzo małą szczyptą przyprawy do piernika. Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko przy użyciu drewnianej łyżki tak, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę. Po kilku minutach, kiedy na dnie pojawi...
Bulion z woszczyzny zagotowujemy i wrzącym zalewamy w misce kaszę kuskus, mieszając w trakcie widelcem, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiamy pod przykryciem, aby kasza wchłonęła cały płyn. Paprykę i kalarepkę kroimy w cienkie paski, a następnie w kostkę. Pokrojone...