Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jeżeli lubimy czosnek możemy dodać jeden ząbek i po zezłoceniu wyjąć go z cebuli – i tak pozostawi swój aromat. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy kaszę suchą i szklimy ją razem z cebulą. Po...
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz skórkę z cytryny. Pod koniec dodajemy kminek mielony. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę pęczak. Chwilę jeszcze smażymy wszystko razem i zalewamy bulionem domowym z włoszczyzny....
Wodę zagotowujemy z solą, dodajemy kaszę, gotujemy kilka minut i wyłączamy palnik. Garnek przykryty pokrywka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Niech kasza tam dochodzi, nie musimy się bać, że będzie się przypalać. Ziemniaka ścieramy na drobnej tarce,...
Kurczaka filetujemy, zostawiając tylko nóżki i skrzydełka. Taką sztukę wstawiamy na 3-4 godziny do wody z solą. Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, kaszę jęczmienną. Podlewamy bulionem domowym z włoszczyzny i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i...
Z mąki, jajek, mleka, wody oraz soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy posiekane bardzo drobno natkę pietruszki i koperek. Smażymy naleśniki i odstawiamy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, wstawiamy na patelnię i...