Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Tadeusza Müllera

Krupnik dyniowy z trzema kaszami

Autor: Tadeusz Müller

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Bulion:

  • obierki ze wszystkich warzyw, nawet z ziemniaków 
  • końcówki warzyw 
  • zielona część pora, czyli liście 

Krupnik:

  • marchew 2 szt. 
  • dynia piżmowa 400 g 
  • dynia hokkaido 400 g 
  • pietruszka 2 szt. 
  • seler 0,5 szt. 
  • por 1 szt. 
  • ziemniaki typu B i C 400 g 
  • świeży lub suszony lubczyk 
  • cząber 1 łyżka 
  • masło 40 g 
  • ziele angielskie 10 ziaren 
  • pieprz 10 ziaren 
  • tofu wędzone 40 g 
  • liście laurowe 6 szt. 
  • sól 30 g 
  • bulion 4 l 
  • kasza jaglana 50 g 
  • kasza perłowa 50 g 
  • kasza gryczana niepalona 50 g (*bardzo dobrze sprawdzi się też kasza owsiana łamana, bo chrupie pod zębami)

Autor: Tadeusz Müller

Wykonanie

Warzywa najlepiej namoczyć w wodzie na ok. 1 godzinę, ponieważ podczas moczenia cały piach ze skórki sam opada. Po namoczeniu warzywa obrać, zachowując obierki na później. Dynię piżmową, tzw. butternut, można obrać obieraczką dobrej marki. Obieranie jej nożem jest bardzo niebezpieczne. Dynię hokkaido zostawić w całości na później. 

Warzywa pokroić koniecznie w równą kostkę (w tej kwestii nie ma kompromisów). 

Do garnka wlać 5 l wody i gotować z obierkami na mocnym ogniu, aby powstał błyskawiczny bulion. 

Na patelni rozpuścić masło i na drobnej tarce zetrzeć całą skórkę z dyni hokkaido. W ten sposób otrzymuje się mocny pomarańczowy pigment, który pięknie zabarwi krupnik. Następnie dynię pokroić jak pozostałe warzywa w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z masłem i skórką dyni, i przesmażyć parę minut. 

Z bulionu odcedzić obierki i dorzucić do niego przesmażone warzywa, ziemniaki, tofu pokrojone w kosteczkę, a także dodać przyprawy, sól i na końcu po 2 czubate łyżki każdej kaszy. 

Całość gotować 25 minut. Na koniec ponownie doprawić do smaku. 

Przepisy autorstwa Tadeusza Müllera
Instagram / @tadeusz_muller