Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Klopsiki cielęce w sosie kurkowym

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Łopatka cielęca – 1 kg
  • Kasza manna – 100g 
  • Cebula -1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mleko do namoczenia bułki – 100ml 
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Kurki – 100g
  • Masło – 3 łyżki 
  • Śmietana 30% – 100ml
  • Jajka – 2 szt.
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie – 4 szt.
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Suszony tymianek – 0,5 łyżeczki 
  • Olej rzepakowy 

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Ziemia świętokrzyska jest niezwykle malownicza, ale to gleby jałowe, trudne dla rolników. Więc kuchnia musiała być bardzo kreatywna. Często gotowano tutaj kaszę, z której również przyrządzano kilka dań – placki czy różnego rodzaju kotlety. Mięso w tej kuchni było nie lada rzadkością. Ale jak się pojawiło na świętokrzyskim stole, to była to istna celebracja. A klopsiki cielęce w sosie kurkowym podbiły nie tylko serce mieszkańców, ale także przyjeżdzających tutaj turystów.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Kaszę mannę namoczyć w mleku. Pozostawić na około 15 minut. Następnie odcedzić. Łopatkę zmielić. Dodać podsmażoną cebulę oraz kaszę mannę. Dodać posiekany drobno czosnek oraz sól, pieprz, tymianek i jaja. Całość dokładnie wyrobić. Uformować klopsiki i obtoczyć w mące pszennej. Obsmażyć w oleju rzepakowym na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kurki dokładnie umyć, podsmażyć na maśle, aż będą miękkie, i pod koniec smażenia dodać odrobinę soli. Następnie dodać je do klopsików. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i powoli dodać do całości, aby zagęścić powstały sos.