Choć Opole słynie przede wszystkim z festiwalu muzyki rozrywkowej, degustując lokalne tradycyjne przysmaki śmiało możemy również liczyć na festiwal kulinarny. Mimo że kuchnia opolska składa się głównie z dań mięsnych, wegetarianie również będą tutaj w swoim żywiole. Mam na myśli pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami. To przysmak dla wszystkich.
Wykonanie:
Kaszę kukurydzianą zmiksować na mąkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło, letnią wodę, sól i jaja. Zagnieść ciasto. Koźlaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z cebulką i dodać kiszoną kapustę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dolać 500 ml wody i dusić przez około 30 minut. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć farsz z kiszonej kapusty i koźlaków. Zlepić brzegi i uformować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut. Odcedzić i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać masło. Smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Powstałą okrasą polać pierogi i posypać posiekaną natką pietruszki.