Kazimierskiego koguta znają chyba wszyscy – to symbol jednego z najpiękniejszych polskich miast leżącego na Wisłą w Lubelskiem. Ale regionalne przysmaki nie kończą się na kogucie – wręcz przeciwnie. Tradycyjny cebularz lubelski, czyli drożdżowy placek zapieczony z cebulą i makiem. Od czasów okupacji niemieckiej popularność zyskał forszmak lubelski. To danie jednogarnkowe składające się głównie z mięsa, warzyw z dodatkiem kaszy.
Wykonanie:
Kaszę ugotować do miękkości. Mięso pokroić w kostkę (około 2 cm). Przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Usmażone mięso włożyć do garnka, zalać wodą i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Podsmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki razem z rozgniecionym czosnkiem, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plastry i przesmażyć razem z pokrojoną w paski papryką. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przełożyć do garnka, przyprawić papryką słodką, ostrą i majerankiem. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry i usmażyć. Dodać do całości razem z pokrojonymi w plasterki ogórkami kiszonymi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez około 20 minut. Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.