Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Forszmak lubelski

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Kasza jęczmienna – 200g 
  • Wieprzowina (np.: łopatka, szynka, karkówka) – 500g
  • Wędzona kiełbasa – 250g
  • Wędzony boczek – 200g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Cebula – 2 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Ogórki kiszone – 6 szt.
  • Pieczarki – 10 szt.
  • Koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
  • Liść laurowy – 4 szt.
  • Ziele angielskie – 8 ziaren
  • Słodka papryka – 1,5 łyżeczki
  • Ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Kazimierskiego koguta znają chyba wszyscy – to symbol jednego z najpiękniejszych polskich miast leżącego na Wisłą w Lubelskiem. Ale regionalne przysmaki nie kończą się na kogucie – wręcz przeciwnie. Tradycyjny cebularz lubelski, czyli drożdżowy placek zapieczony z cebulą i makiem. Od czasów okupacji niemieckiej popularność zyskał forszmak lubelski. To danie jednogarnkowe składające się głównie z mięsa, warzyw z dodatkiem kaszy.

Wykonanie:

Kaszę ugotować do miękkości. Mięso pokroić w kostkę (około 2 cm). Przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Usmażone mięso włożyć do garnka, zalać wodą i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Podsmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki razem z rozgniecionym czosnkiem, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plastry i przesmażyć razem z pokrojoną w paski papryką. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przełożyć do garnka, przyprawić papryką słodką, ostrą i majerankiem. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry i usmażyć. Dodać do całości razem z pokrojonymi w plasterki ogórkami kiszonymi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez około 20 minut. Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.