Kociewski gryz to wspaniały deser z powiatu tczewskiego. To nic innego, jak gotowana kasza manna na mleku z dodatkiem żółtek i ubitych białek jaj. Wykończeniem deseru jest polanie go sokiem jagodowym i ułożeniem kilku jagód na wierzchu. Wymiennie stosuje się sok z dzikiego bzu. Podawany w formie kopułki po wyjęciu z miseczki lub pokrojonych sporych kwadracików. W smaku i konsystencji przypomina włoską panna cottę.
– do garnka wlać napój roślinny i wsypać kaszę, cukier i dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać
– podgrzewać i mieszać cały czas, aż masa stanie się gęsta
– miseczkę wypłukać zimną wodą i wlać masę. Odstawić do wystudzenia i wstawić na kilka godzin do lodówki
– wyjąć z miseczki na talerzyk i ułożyć na wierzchu jagody z sokiem
– można też podawać gryz na ciepło w miseczkach